Cu toţii ne tragem dintr-un neam, reprezentat simbolic printr-un arbore genealogic. Ca orice copac poate fi un arbore frumos şi sănătos sau, din contra, unul aflat in suferinţă. Ar putea avea doar anumite ramuri afectate sau poate numai o ramură. Astfel observăm în istoria neamului anumite repetiţii legate, pe de o parte, de dificultăți financiare, boli, fie ele fizice sau psihice, divorțuri, infidelitate, vicii,  accidente, chiar decese sau, din contra, abilități şi talente deosebite, longevitate, sănătate, prosperitate.

Cum putem explică totuși aceste repetiții şi mai ales cum putem vindeca arborele nostru genealogic?

Geneticienii ne-au arătat că moștenim de la strămoși atât trăsături fizice cât şi predispoziția pentru anumite boli. Pe de altă parte, observăm că moștenim şi anumite trăsături psihice, comportamente.

Cu micuțul trup pe care copilul îl primește la naștere, el primește şi o uriașă zestre strămoșească – memoria neamului. Această memorie, care este arhivată la naştere, va începe să se dezarhiveze pe măsură ce copilul creste şi se dezvoltă, având o calitate aparte: ea conține atât informații despre gândurile şi faptele strămoșilor noștri, cât şi energiile aferente acestora. Nu ajungem însă să manifestăm tot ce este scris in memoria strămoșească, ci alegem cu liber arbitru numai acele programe care ne sunt benefice pentru evoluția noastră ca suflet.  Unii oameni ar pune totuși o întrebare firească: De ce unele familii sunt atât de încercate? Odată ce un strămoș a făcut o faptă care i-a îmbolnăvit sufletul, informația se transmite în memoria neamului ca un virus, care va afecta urmașii neamului respectiv. Creștinii spun pe scurt că suferim pentru păcatele strămoșilor noştri. Însă dacă doar suferim şi nu facem nimic pentru a ne însănătoşi, suferința se va propaga şi asupra copiilor noştri. Ce e de făcut? Când întâlnim un virus ce facem? Întâi vedem ce zone a afectat, apoi identificăm virusul şi rulam un antivirus, adică un program care funcționează ca un antidot. E ca şi când i-am da calculatorului un medicament ca el să se însănătoşească.

Bine, dar totuși nu putem fi condamnați să retrăim ce au trăit strămoșii noştri. Nimic mai adevărat. Avem liber arbitru şi putem alege să transmitem urmașilor noştri o moștenire frumoasă, care să-i ajute să se bucure de viață şi să evolueze în „Legea Iubirii”, sau, din nepăsare sau necunoaştere, să nu facem nimic ori să continuăm aceleaşi patternuri şi să le lăsăm lor ”oportunitatea” de a trăi în Legea Karmei, de a evolua prin suferințe. Alegând să conștientizăm aceste repetiții familiale şi descoperind secrete poate adânc ascunse, putem să înțelegem ce s-a întâmplat, să dăm o nouă semnificație evenimentelor şi să iertăm, rescriind astfel memoria neamului. Asta nu înseamnă că informațiile despre ceea ce s-a întâmplat se șterg din memorie, ci doar că eliberăm emoțiile atașate acestor informații şi adăugam informații (repetiții) noi, vindecătoare şi totodată creatoare, pentru viitorul neamului din care facem parte.

Cum putem face asta? Un mijloc eficient, care ajută la vindecarea arborelui genealogic este meditația creativă integratoare, care transcende timpul şi ne ajută sa accesăm memoria neamului din care facem parte, să ne înțelegem înaintaşii, ce au gândit şi ce au simțit ei, să iertăm şi să dăm o nouă semnificație celor întâmplate şi, mai presus de toate, să eliberăm viitorul urmaşilor noştri.

Dacă subiectul prezintă interes pentru dumneavoastră puteţi scrie un email pe adresa: gabriela.cosma@gmail.com

Psiholog Gabriela Cosma

Vindecarea arborelui genealogic

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s