Iertarea – dar de iubire


Iertarea este un dar de iubire pe care ti-l faci in primul rand tie.

Sa presupunem ca cineva drag te-a ranit. Poti alege sa fi suparat pe el sau sa-l ierti.
Sa luam primul caz, alegi sa fi suparat pe el si sa nu-l ierti. Dar oare ce-ti aduce bun acest lucru? Sigur vine cu ceva bun aceasta neiertare din moment ce cei mai multi oameni aleg sa ramana suparati, sa nu ierte, sa-l ignore pe celalalt, sau mai rau sa rupa relatia definitiv cu acea persoana. In primul rand neiertarea iti da o satisfactie pe termen scurt. E ca si cand celalalt a inceput o batalie pe care tu ai pierde-o daca l-ai ierta. De aceea ne este atat de greu sa iertam. Apoi vine si teoria cauza efect, care spune „a calcat pe bec, trebuie sa plateasca” ceea ce in principiu este corect. Problema este ca in cazul de fata tu te transformi in judecatorul omului si din pacate esti un judecator subiectiv pentru ca esti cel ranit. Tu nu vrei insa ca cineva oarecare sa-l condamne si sa-i aplice pedeapsa, tu vrei sa faci asta. Din pacate de mici am fost obisnuiti ca daca facem o prostie suntem certati sau mai rau mancam bataie si asa ni se pare corect sa facem si noi cei deveniti adulti. Supararea este pedeapsa pe care tu o aplici celui care te-a ranit. Dar oare iti face atat de bine asta? Tu cand „aplici” supararea in final sufletul tau este mahnit. Te intrebi oare de ce? Pentru ca te poate rani cu adevarat doar cineva la care tii. Aplicand pedeapsa adica „supararea” il ranesti la randul tau pe cel la care tii iar sufletul tau intra in suferinta pentru ca nu-si doreste sa-l raneasca pe cel iubit. Asadar ne invartim intr-un cerc vicios. Iesirea din cerc se poate face prin iertare, sau poate ca nu mai este nevoie sa se creeze acest cerc. De tine depinde!
Sa vedem ce se intampla cand alegem sa iertam. Mintea noastra incearca sa gaseasca tot felul de scuze, explicatii pentru comportamentul celuilalt. Si ni se pare ca iertam insa in adancul sufletului ramane intrebarea – si daca nu-i asa, nu-s adevarate aceste explicatii? Asadar a gasi tot felul de explicatii pentru comporamentul celuilalt, aduce o falsa iertare.
Este nevoie sa ne traim emotiile pe care le-a provocat aceasta rana, e nevoie sa trecem dincolo de ele si numai acolo vom gasi adevarata iertare. Alegand sa ma uit la rana mea si nu la cel care m-a ranit, pot gasi acolo multe emotii carora e sanatos sa le dau voie sa iasa la suprafata, sa le eliberez. Daca nu ma uit la ele si pun capacul ele mai devreme sau mai tarziu tot vor iesi. Acum eu sunt cel care controleaza procesul, insa mai tarziu vor controla ele procesul. Deci eliberam emotiile si dincolo de ele, surpriza este iertarea. Cand ierti cu adevarat, iti eliberezi sufletul de toate acele emotii care te blocau sa fi TU cu adevarat.
Asadar cand il ierti cu adevarat pe celalalt, de fapt iti faci un mare dar de iubire – te descoperi pe tine si frumusetea sufletului tau.

 

2 thoughts on “Iertarea – dar de iubire

    • Asa este, in prezent multi nu inteleg aceste lucruri. Pe masura insa ce cat mai multi dintre noi vom constientiza aceste aspecte si dupa cum bine ai zis vom obtine acea stapanire de sine pentru a produce schimbarea mentalitatii si comportamentului nostru in situatii critice, se va forma masa critica si schimbarea se va produce in intreaga omenire. Pe de alta parte orice schimbi in tine, mai devreme sau mai tarziu va produce o schimbare si in exteriorul tau.

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s