Cand te simti ranit


Cand te simti ranit tinzi sa dai vina pe celalalt.

Nu poti insa sa alegi ca cineva sa te raneasca sau nu, vorbele sau comportamentele lui/ei au impact asupra ta fie ca vrei, fie ca nu. Nu poti sa alegi sa nu mai simti suferinta pe care o simti (sau aparent poti face asta dar nu este foarte sanatos pentru tine)

Poti face insa diferenta intre om si comportamentul sau, vorbele sale. El/ea nu este reprezentat doar de acele vorbe/comportamente care te-au ranit ci de o multime de alte comportamente/vorbe. Acelas om era si cand iti adresa cuvinte placute sufletului tau, cand facea gesturi care iti umpleau inima de bucurie. Deci ceea ce te raneste sunt faptele/vorbele lui/ei. Este ca si cand te lovesti de piciorul patului si dai vina pe el. Patul nu are nici o vina ca la momentul acela se afla in calea ta. Sau sa luam un alt exemplu ca tot este vara – soarele e de vina pentru ca ai facut insolatie.

Multi oameni insa confunda vorbele/faptele cu persoana si din acest motiv nu mai vad omul.

Acest comportament, de a da vina pe celalalt pentru ca te simti ranit, din pacate nu ne ajuta pentru ca scena se va repeta la infinit.  De multe ori,  suparandu-ne pe om, incheiem relatia cu el. Si, surpriza in viata noastra apare alt om cu acelas comportament, pentru ca de fapt noi aveam o problema cu acel comportament in sine si nu cu omul respectiv. E ca si cand nu ne mai ducem la mare ca am facut insolatie, ne ducem la munte unde putem face la fel de bine insolatie. Asadar cand cineva manifesta un anumit comportament sau spune anumite vorbe care ne supara este de dorit sa reflectam asupra acestora. Ce ganduri ne vin in minte, ce simtim in legatura cu asta, ce ne vine sa facem? Sa luam exemplul de mai sus cu soarele. Am facut insolatie, gandesc ca razele soarelui sunt prea puternice pentru mine la o anumita ora, simt ca spatele imi arde si ma simt trist/trista ca maine prietenii mei se vor duce la plaja si eu nu voi putea, imi vine sa imi dau cu crema de protectie solara din 5 in 5 min poate ma voi simti mai bine. Asta ma ajuta sa ma cunosc mai bine. Daca dadeam vina pe soare nu aflam nimic din toate acestea.

Daca reflectam asupra comportamentelor/faptelor care ne-au ranit, apar urmatoarele avantaje:

  • aflam mai multe despre noi, ne cunoastem mai bine
  • putem schimba ceva in/la noi astfel incat ceea ce ne-a ranit sa nu mai aiba putere asupra noastra si data viitoare cand acel comportament revine in viata noastra fie manifestat de aceeasi persoana fie de alta
  • cunoscandu-ne mai bine putem dobandi un control mai bun asupra propriilor reactii
  • putem ajunge sa ne vindecam răni mai vechi (din copilarie)

Deci pana la urma ce alegem, sa dam vina pe cel al carui comportament ne-a ranit sau sa constientizam efectul produs de rana, sa ingrijim rana concentrandu-ne ce putem face pentru a ne simti mai bine, sa identificam adevarata cauza (din interiorul nostru) care ne-a produs rana si sa gasim resursele interioare de vindecare (si nu doar de moment)?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s