Iubirea se invata


Te-ai gandit vreodata ca la fel ca alte multe lucruri iubirea se invata? Bineinteles nu exista la scoala sau la facultate o materie numita iubire nicaieri in lume. Iubirea nu se invata teoretic ci practic.

Bebelusul ia contact cu primele semne ale iubirii materne inca din burtica. Simte ca mama il iubeste, percepe vorbele afectuase pline de iubire ale mamei si emotia pe care mama i-o transmite. Prima data invatam sa simtim iubirea inca din pantecele matern.

Apoi bebelusul vine pe lume si il intampina parintii plini de iubire. El vede fete zambitoare, aude vorbe duioase. Cu timpul el invata ca acestea sunt forme de manifestare ale iubirii.

La inceput bebelusul nu face diferenta intre el si lumea exterioara. Iubirea pe care i-o transmite mama el o simte ca fiind a lui. Mai tarziu copilul creste si reuseste sa perceapa diferenta intre interiorului lui si exterior si sesizeaza diferenta. Copilul invata astfel sa daruiasca iubirea lui intai parintilor si apoi celorlalti din mediul sau.

Apoi incepe sa rationeze si acele priviri si vorbe duioase capata un inteles pentru el. Intelege ceea ce simte si exprima in exterior, intelege ce inseamna sa iubesti si sa fii iubit. Pe masura ce copilul se dezvolta mintal iubirea capata noi sensuri din ce in ce mai fine.

La adolescenta, descoperindu-se pe sine adolescentul isi descopera unicitatea, felului lui unic de manifestare a iubirii. Dorinta cea mai mare este de a impartasi iubirea si altcuiva din afara familie, a impartasi din ceea ce a primit si a invatat in sinul familiei si celor din afara ei, si bineinteles dorinta de invata noi forme de manifestare a iubirii.

Ca adulti continuam sa primim si sa daruim iubire si daca ne dorim asta constientizam si sa manifestam noi forme ale iubirii.

Sa ne imaginam ce se intampla daca:

  • Copilul vine pe lume nedorit,
  • Copilul vine sa umple un gol al parintilor,
  • Parintii nu stiu sa exprime iubirea lor si in exteriorul familiei (pentru a-l ajuta sa invete sa manifeste iubirea in exterior)
  • Parintii nu reprezinta un exemplu pentru copil in ceea ce priveste manifestarea iubirii intre ei
  • Parintii sunt persecutori sau folosesc educatia prin recompensa si pedeapsa.

Copilul primeste de la parinti alte exemple, alte invataturi, ale programe decat cele utile pentru a invata sa manifeste iubirea sau si mai rau iubirea este asociata cu suferinta, cu pedeapsa, cu egoismul, cu iubirea de sine patologica, cu dependenta de celalalt.

Chiar daca nu ai invatat sa iubesti cand erai copil nu e timpul pierdut, iubirea insa se poate invata la orice varsta. Este nevoie insa sa-ti doresti din tot sufletul sa inveti sa iubesti acum la varsta adulta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s