Jucător vs. Observator


100 Captions for Mirror Selfies

Am realizat ca deseori se intampla sa ma simt presata, ca celalalt sa aiba mari asteptari de la mine sa fac ceva. Daca eu prin comportamentele mele nu indeplinesc asteptarile lui/ei apare revolta, apoi furia care se revarsa asupra mea prin ridicarea tonului vocii sau prin atitudine critica. Aceste comportamente pe care celalalt le manifesta sunt doar o proiectie a criticii sau a revoltei mele in ceea ce ma priveste.

Uneori cand imi propun sa indeplinesc un obiectiv sau sa rezolv o problema, uit sa mai privesc drumul pe care il parcurg, sa fiu prezenta ceea ce fac in acel moment, fie ca este un lucru marunt sau foarte important, si sunt atenta numai la obtinerea produsului final sau la indeplinirea obiectivului propus. Uit sa ma bucur de drum si imi creez asteptari fata de rezultatul pe care doresc sa-l obtin. Asteptarile sunt cu atat mai mari cu cat miza creste. De cate ori pe parcursul drumului apare un obstacol care sa ma abata de la traseul meu, apare revolta iar mintea se blocheaza in gasirea de solutii creative pentru a depasi obstacolul. 

Este in regula sa am asteptari legate de faptul ca imi voi indepli ceea ce mi-am propus. Ce sunt de fapt asteptarile? Sunt convingeri care pot fi rationale sau irationale.

Asteptarile care au la baza convingeri rationale presupun ganduri functionale de tipul „Imi doresc sa fac X”, „Mi-ar placea mult sa se intample X”, „vreau sa fac X”.

Asteptarile bazate pe convingeri irationale sunt formulate ca un imperativ categoric „Trebuie sa fac X”.  Aceste ganduri genereaza diferite tipuri de frica – frica de esec, frica de respingere, frica de abandon, frica de a pierde controlul, frica de a pierde siguranta, frica de separare. Fricile genereaza la randul lor comportamente care ma impiedica sa vad pe unde merg sau sa percep drumul ca imaginatie a propriilor mele frici proiectate in viitor. Astfel ajung sa vad noutatile care imi apar in cale, nu ca pe niste provocari ci ca pe niste obstacole, si fie ma lupt cu ele, fie le ignor ma fac ca nu le vad. Asta imi produce o pierdere mare de energie facandu-ma uneori chiar sa renunt la indeplinirea scopului propus.

Dispare creativitatea si apare rigiditatea mentala si chiar blocajul emotional, dispare iubirea si recunostiinta pentru Creatorul din mine si apare Criticul.

Ceea ce uit in acele momente este ca in interioriorul meu exista un Observator pe care il pot chema in ajutor in orice moment am nevoie.

Cine este acest observator si care este rolul lui?

Observatorul este acea fateta a mea care are puterea de a se detasa de orice. El poate privi detasat actiunile, gandurile, emotiile mele ca si cand ar vedea un film si poate derula inainte si inapoi filmul de cate ori vrea. El nu este un admirator si nici un critic al filmului. El priveste drumul parcurs de mine pana in acel moment, este prezent la drum. El nu are ca obiectiv sa ajunga undeva ci doar sa priveasca filmul si sa inteleaga cele intamplate dintr-o perspectiva detasata de evenimente.

El ma poate ajuta sa-mi dau seama de asteptarile irationale pe care le am, sau ma ajuta sa-mi descopar asteptari irationale de care nu-mi dadeam seama ca le am, ma ajuta sa privesc pe unde merg si daca vreau sa aleg sa ma bucur de frumusetea drumului, ma ajuta sa imi dau seama ca celalalt nu imi reflecta decat ceva ce se afla deja in interiorul meu, ma ajuta sa vad criticul din mine, furia generata de el si modul in care el imi limiteaza creativitatea, ma ajuta sa imi vad propriile frici si sa le imbratisez apoi sa le las sa plece.

Cand ma pot privi pe mine cu detasare il pot privi si pe celalalt cu detasare si ma pot raporta la el ca la un om care ca si mine se afla in proces de invatare si descoperire a drumului autocunoasterii. Astfel il pot privi cu empatie cu deschidere si chiar cu curiozitate pentru a descoperi unicitatea lui.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s