Psihologul – pe intelesul tuturor

 

Nu-s nebun sa ma duc la psiholog!

Multi confunda psihologul cu psihiatrul. Intr-adevar daca esti nebun e bine sa consulti un psihiatru. Insa sunt si oameni care consulta psihiatru si nu sunt nebuni ci doar ca starea lor psihica din acel moment le da batai de cap. Psihatru = medicul care se ocupa cu diagnoza starilor psihice  si prescrierea tratamentului (in mare parte medicamentuos) in cazul in care constata ca aceste stari psihice se abat de la normalitate (adica afecteaza viata psiho-sociala a omului). Cu alte cuvinte psihiatru face omul sa se simta mai bine administrandu-i pastile. De cele mai multe ori insa pastilele nu ajuta deoarece daca nu mai iei pastile revine si problema. Aici intervine rolul psihologului. El este cel care ar trebui sa te ajute sa vezi care este cauza pentru care ai ajuns in situatia prezenta si pas cu pas sa te ajute sa faci schimbarile. E ca si cum te doare capul si te duci la doctor. Doctorul iti da niste pastile, dupa ce ti-a facut si niste teste si a vazut ca este o raceala. Iei pastilele, capul iti trece dar peste cateva zile dupa ce incetezi sa iei pastilele durerea de cap revine. Daca te-ai fi dus la psiholog, acesta te-ar fi ajutat sa-ti dai seama ca te doare capul pentru ca stai in curent, pentru ca e foarte cald, pentru ca nu ai aer conditionat si pentru ca deschizi geamurile si se se face curent. Apoi te-ar fi ajutat sa-ti dai seama ca daca schimbi pozitia biroului cu 5m si  nu mai stai in curent si deci nu mai vei avea nici dureri de cap. Solutia ai gasit-o tu insa psihologul te-a ajutat sa ajungi acolo.

Nu orice psiholog poate face asta insa. Ca si in orice alta meserie, psihologia are mai multe specialitati. Nu poti  sa te duci la un medic cardiolog daca ai  probleme cu rinichii. Asadar daca consideri ca ai avea nevoie de ajutorul unui psiholog cui ar trebui sa te adresezi:

  • Vrei sa vezi cum stai cu inteligenta, memoria, atentia, ce tip de personalitate ai, vrei sa afli mai multe despre tine – poti apela la psihologul clinician
  • Te confrunti cu o anumita dilema existentiala, vrei sa te cunosti mai bine, sa fi mai stapan pe gandurile si emotiile tale –te poate consilierul psihologic
  • Ai anumite probleme emotionale, te simti vulnerabil emotional, te afli in depresie, ai atacuri de panica, ti-e frica si nu stii de ce, ai anumite dependente de care ai vrea sa scapi si nu poti – e nevoie sa ceri sprijinul unui psihoterapeut. Desigur te poate ajuta si psihologul clinician insa pentru o abordare mai in profunzime este de dorit sa apelezi la psihoterapeut.

In ce priveste consilierea si psihoterapia ar trebui sa stii ca exista o sumedenie de abordari psihoterapeutice – psihanalitica, cognitiv – comportamentala, experientiala, integrativa, s.a.md. Stii cum este vorba aceea „toate drumurile ajung la Roma” insa alegeti drumul care ti se potriveste cel mai bine.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s